Heist-op-den-Berg zet schouders onder project ‘Pinzieleke’ : trekveer
In Heist-op-den-Berg komt er tussen de brug van Nieuwendijk en Lodijk opnieuw een oversteekmogelijkheid voor wandelaars en fietsers in de vorm van een trekveer.
De provincie deed een oproep om mee na te denken waar en hoe we een extra aantrekkingspunt zouden kunnen creëren langs de Grote Nete. Team Toerisme kwam met enkele voorstellen. Daaruit bleek dat er nood is aan een oversteek.
En waar beter dan in de buurt van de legendarische ‘Pinzieleke’-locatie? Daar was tot in de jaren ’50 een kleinschalige veerdienst actief tussen Hallaar en Itegem.
Het lokale bestuur is dan ook heel blij dat de nodige subsidies vanuit Vlaanderen toegekend werden om dit project te realiseren. Op het meerjarenplan is hiervoor 70.000 euro voorzien als gemeentelijke bijdrage.
De details van de oversteek worden nu verder uitgewerkt. Maar het doel is alvast om zoveel mogelijk terug te keren in de tijd. De toenmalige veerdienst over de Grote Nete zal op een moderne, veilige manier uitgewerkt worden tot een trekveer.
De concrete realisatie is voorzien voor 2024.
Naast de recreatieve mogelijkheden die deze oversteek creëert, biedt ze ook kansen om de mensen op de hoogte te houden van de klimaatwerken van het Sigmaplan. Door hen ter plaatse de werken mee te laten volgen, willen we hen zo goed mogelijk informeren.
Heist-op-den-Berg wordt door dit project, na het opwaarderen van park, kasteel en remise van Hof ter Laken in Booischot, en de komst van een grote hondenloopzone in Itegem, nog meer een toeristisch aantrekkelijke gemeente langs de Grote Nete.
Naast het lokale bestuur werken de volgende partners mee aan dit project: Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt, de Vlaamse Waterweg, Stichting Kempens Landschap en Regionaal Landschap Rivierenland. Door deze brede samenwerking kunnen we inzetten op het opnieuw klimaatrobuust maken van de vallei van de Grote Nete.' Foto Heist-op-den-Berg gemeente.